mandag 29. juni 2015

Dobbeltkommunikasjon fra Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon

I 2013 var forslaget om å tillate heroinrøyking på spøryterom ute på høring. I RIOs høringssvar argumenteres det mot forslaget, men de konkluderer likevel med at de ikke er motstander av forslaget:
"RIO er i prinsippet ikke imot å åpne for inhalering av heroin i sprøyterom."

Kilde:
https://www.regjeringen.no/contentassets/d3e03c07317e4227ba932b80d0950d37/rio.pdf

Dette høringssvaret ble i media oppfattet som motstand mot forslaget:
"Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) og RIO Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon advarer også mot lovforslaget, som ble sendt på høring i juni og som nå er til behandling i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD)."

Kilde:
http://www.nettavisen.no/dittoslo/advarer-mot-a-tillate-inhalering-av-heroin/3423114488.html

I ikke-offentlig diskusjon på Mona Svartås sin Facebook-side skrev RIO følgende:
Kenneth Arctander Johansen: "RIO gikk ikke mot lovforslaget. Det kan synes som det har gått mote i å ikke lese høringssvarene."
"Eric Johanssen: "Her er første setningen i høringsuttalelsen til RIO: RIO er i prinsippet ikke imot å åpne for inhalering av heroin i sprøyterom. Så alle dere som hevder at RIO er imot har tydeligvis ikke satt dere inn i saken"

En uke senere kom det på ny medieoppslag der RIO ble omtalt som motstandere av forslaget. Jeg spurte RIO direkte om dette på Facebook:
https://www.facebook.com/rionorge/posts/10202509911778413

RIO spesifiserte da at de ikke går mot forslaget:
"Ja dette er feil. RIO svarte ikke at de var mot forslaget, men heller ikke at de hadde spesielt troen på den helt store effekten av tiltaket. Uansett viktig å notere at RIO ikke var mot forslaget."

Min forespørsel resulterte tydeligvis i at RIO tok kontakt med avisen. Artikkelen ble endret fra "Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) er motstander av forslaget om å tillate heroinrøyking."
til "Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) er positiv til forslaget om å tillate heroinrøyking."

Det første sitatet står fortsatt i VG:
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/solberg-skeptisk-til-heroinbehandling/a/10136884/

Så falt endelig avgjørelsen til Helseminister Bent Høie i starten av 2014. Høie vraket forslaget, og begrunnet det med at han hadde valgt å lytte til høringssvarene fra politiet og RIO:
"Jeg har lyttet til andre høringsinstanser som også har greie på dette, blant andre Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon, politiet og psykologforeningen. Det er både sterke -faglige, -juridiske og bruker-organisasjoner har advart mot forlaget. sier Høie."

Kilde:
http://www.nrk.no/ostlandssendingen/far-ikke-royke-heroin-pa-sproyterom-1.11557018

På Regjeringens hjemmesider ble RIOs høringssvar omtalt som negativt:
"Helse- og omsorgsdepartementet har hatt forslaget fra Oslo kommune på høring. Flere høringsinstanser støttet forslaget, men det var delte meninger, blant annet var Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO) og politiet negative."

Kilde:
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/apner-ikke-for-royking-av-heroin-pa-spro/id751571/

Og RIO selv var godt fornøyde med at Helseminister Høie vraket forslaget:
https://www.facebook.com/rionorge/photos/a.183745321701078.45460.119797291429215/603325893076350/?type=1

Denne dobbeltkommunikasjonen er mer regelen enn unntaket for RIO. Nøyaktig den samme strategien bruker de per i dag i debatten om Heroinassistert behandling (HAB) og debatten om avkriminalisering. Alle som snakker med RIO bør ta deres utsagn med en solid klype salt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar